Onze projecten

De BCF zet in op de kracht van maatwerk: kleinschalige projecten die bottom-up, vanuit lokale gemeenschappen, aangedragen worden. 

Dat onze aanpak werkt, is te zien aan de resultaten van eerdere projecten. Zo zorgden we er voor dat kinderen in Nepal het leuker vinden om hun tanden te poetsen en dat families in Nicaragua meer zijn gaan recyclen. 

Duurzame motivatie & onderwijs

Door middel van gedragsverandering zorgen dat kinderen meer gemotiveerd zijn om hun middelbare school af te maken in Nicaragua

Maar de helft van de kinderen in Nicaragua behaalt zijn of haar middelbare school diploma. Hoe kan dat, en hoe kunnen we hun motivatie voor onderwijs verhogen?

Op het platteland van Nicaragua gaan veel kinderen graag naar school. Maar rond hun 13e komen ze ineens veel minder opdagen of stoppen zelfs helemaal. Dit terwijl onderwijs dé marker is voor individueel welzijn en nationale economische groei.

Samen met Hotel Con Corazon en the Lab of Life heeft de Behavior Change Foundation een interventie uitgevoerd om kinderen te motiveren om hun school af te maken: de Energy Trainer.

Dit trainingsprogramma zorgt er voor dat kinderen meer autonoom durven denken. Tegelijk krijgen ze tools aangeleerd om hun dromen om te zetten in werkelijkheid.

Gezondheid

Tandenpoetsen in Nepal: voorkomen is beter dan genezen

Tandartsen van Stichting Dhampus trokken kies na kies in Nalang (Nepal), zelfs bij jonge kinderen. Hoe voorkom je slechte mondhygiëne bij kinderen? 

In sommige delen van Nepal is sprake van een slechte mondhygiëne. Kinderen poetsen nauwelijks hun tanden maar eten wel veel suikerhoudende producten. Daarom reisde de Behavior Change Foundation samen met tandartsen van Stichting Dhampus naar Nalang, Nepal.

Om tandproblemen te voorkomen hebben we een preventief lespakket ontwikkeld. In dit lespakket wordt niet alleen uitgelegd hoe je je tanden moet poetsen, maar wordt bovendien gebruikgemaakt van allerlei psychologische technieken om kinderen een positieve attitude aan te leren ten opzichte van hun gebit. Zo wordt tanden poetsen leuker, en worden er in de toekomst minder kiezen getrokken.

logo-hcc

Milieu

Plastic afval verzamelen en recyclen in plaats van verbranden

Bij gebrek aan de juiste infrastructuur voor afval verbranden veel mensen op het platteland van Nicaragua hun plastic gewoon in de tuin. Hoe zorgen we ervoor dat er minder plastic verbrand wordt?

In grote delen van Nicaragua komt er geen vuilniswagen voorbij. Daarom zijn de mensen genoodzaakt hun afval in de achtertuin te verbranden. Er worden veel plastic verpakkingen verbrand, wat longschade en milieuvervuiling veroorzaakt. 

Samen met Clinica de Apoyo in Las Lagunas hebben we ons ingezet om de hoeveelheid plastic die in hun community verbrand wordt te verkleinen. We hebben families aangeleerd om hun plastic afval te scheiden en hen gemotiveerd om dit eenmaal per week bij de kliniek te verzamelen. Lokale jongeren brengen nu elke week een grote rijstzak vol met plastic naar de vuilniswagen.